Spalatul pe maini – prima linie de aparare impotriva germenilor

dlsiujenc

Spalatul frecvent pe maini este prima linie de aparare impotriva mai multor afectiuni si vorbim aici atat de simpla raceala, cat si de boli mai grave, cum ar fi meningita, bronsita, gripa, hepatita de tip A etc. De asemenea, cele mai multe tipuri de diaree infectioasa pot fi evitate sau stopate datorita actului simplu de spalare pe maini.

Germenii, cum ar fi virusurile si bacteriile, se pot transmite in mai multe modalitati, in special prin atingerea mainilor murdare sau prin schimbarea scutecelor murdare. Microbii se pot raspandi si prin:

apa si mancarea contaminate;
picaturile de saliva eliberate din cavitatea bucala in timpul stranuturilor sau acceselor de tuse;
suprafetele contaminate;
fluidele corpului unei persoane bolnave.

In cazul in care adultul sau copilul contacteaza germeni de la una dintre aceste surse, se poate infecta cu usurinta doar prin atingerea ochilor, a nasului sau a gurii. Si, o data ce infectarea s-a produs, de regula este doar o problema de timp pana cand fratii sai sau intreaga familie ajung sa se imbolnaveasca.

Spălatul pe mâini poate fi privit ca unul dintre principiile fundamentale de igienă. Deşi trăim într-o societate obsedată de ideea de curaţenie, de foarte multe ori oamenii uită să aplice cele mai simple metode prin care îşi pot proteja sănătatea, cum ar fi spălatul pe mâini.

Poate pare greu de crezut, însă nu sunt vorbe în van. Statisticile o confirmă. Iată numai câteva exemple: unul din patru adulţi nu se spală pe mâini după ce schimbă pamperşii sugarilor, mai puţin de jumătate din persoane se spală pe mâini dupa ce îngrijesc un animal sau după ce curăţă în urma lui. Doar unul din trei adulţi se spală pe mâini după ce strănută sau tuşeşte şi doar unul din şaşe adulţi se spală pe mâini după ce intră în contact cu banii. Mai mult decât atât, doar jumătate dintre persoane îşi curăţă mâinile după ce folosesc toaleta.

Cum ne spalam corect pe maini?

Iata cateva sfaturi pe care este preferabil sa le pui in aplicare pentru ca  sa fie perfect sanatos. Apa si sapunul omoara germenii si ii tin departe de pielea ta. Pentru a intelege mai bine copilul dvs. ii este necesara o demonstratie sau, si mai bine, spalati-va pe maini impreuna, de cateva ori pe zi, astfel incat prichindelul sa invete prin puterea exemplului ce obicei sanatos este acesta:

Spala-ti mainile in apa calda, nu fierbinte.
Foloseste sapun si sapuneste-ti bine mainile atat pe partea exterioara, cat si pe cea interioara, prin frecarea palmelor una de cealalta. Repeta acest proces timp de 15-20 de secunde.
Nu este obligatoriu sa folosesti un sapun antibacterian – orice fel de sapun este bun.
Spala foarte bine si pielea dintre degetele mainilor, precum si unghiile si partea de dedesubt a acestora – trebuie retinut faptul ca acestea sunt zone in care microbii se aduna in mod special.

Nu uita de incheieturile mainilor – si pielea din aceasta zona intra in contact cu organele considerate „porti de intrare” a microbilor in organism (cavitatea bucala, nasul, ochii).
Clateste-ti mainile foarte bine si apoi usuca-le prin tamponarea cu un prosop curat.

Daca sunteti plecati in oras, intr-o excursie sau in concediu si nu exista o chiuveta la indemana pentru a va spala pe maini de praful si mizeria inerente calatoriei, atunci poti folosi un gel antibacterian special. Este recomandabil ca acest gel sa nu lipseasca din geanta, trusa de calatorie sau chiar din ghiozdanul copilului – este mai bine sa fii pregatita pentru orice situatie, cu atat mai mult cu cat pe piata exista o oferta variata in acest sens.

Pentru a evita sau pentru a diminua raspandirea microbilor la toti membrii familiei, transforma spalatul pe maini intr-o rutina obligatorie, in special:

inainte de a manca fie o masa fie un fruct
inainte si dupa ce ati fost la toaleta;
dupa ce ati circulat cu un mijloc de transport in comun, ati fost intr-un spital sau in orice loc aglomerat si cu potential infectios
dupa contactul cu obiecte folosite de numeroase alte persoane, precum: barele din mijloacele de transport in comun, clante, toalete publice, bani, etc.
dupa ce v-ati jucat cu animale
dupa ce ati manipulat gunoiul
dupa ce ati tusit sau stranutat (sau daca cineva a tusit si a stranutat si este racit) mergeti si va spalati, tusea si stranutul sunt modalitati de raspandire a bacteriilor si virusilor
inainte si dupa ce ati atins o persoana bolnava sau ranita
inainte si dupa ce ati tratat orice rana ori taietura
după schimbarea scutecelor unui copil.
dupa ce v-ati intors de la serviciu etc.
Nu subestima puterea acestei actiuni, care poate feri sanatatea tuturor membrilor familiei tale de multe pericole! Cele cateva secunde pe care ti le petreci sapunindu-ti mainile si invatandu-l pe cel mic sa faca acelasi lucru, te pot scuti de vizitele nedorite la cabinetul medical.

Un studiu publicat in prestigioasa revista medicala “British Medical Journal” a evidentiat ca o masura simpla de igiena, precum spalatul regulat pe maini, are capacitatea de a ne proteja de bacterii, virusuri, paraziti si de a tine la distanta virozele, gripele, racelile sau alte boli. Spalarea regulata a mainilor si folosirea unor bariere de protectie precum manusile sau mastile pot fi mai eficiente decat medicamentele in prevenirea infectarii cu diversi virusi.

Deci, spalatul pe maini, un gest atat de simplu si de banal, reprezinta cea mai eficienta cale de a preveni si stopa raspandirea germenilor si a infectiilor.

Mainile sunt cea mai expusa parte a corpului la germenii care pot produce diverse tipuri de boli. Datorita faptului in timpul zilei atingem foarte multe obiecte (haine, telefon, carti, clante, toalete, bani, etc.) si efectuam diverse activitati care chiar daca nu murdaresc mainile, le pot contamina cu diversi germeni. Prin atingerea cu mainile mai putin curate a gurii, nasului, ochilor sau alimentelor pe care le consumam, germenii pot ajunge in organismul nostru si declansa diferite boli.

Principalele boli care se pot transmite datorita mainilor murdare sau contaminate
afectiuni digestive: diaree, hepatita A, gastoenterita, parazitoze intestinale, dizenteria, etc.
afectiuni respiratorii: raceli, bronsite, gripe, pneumonii, etc.
infectii si boli ale pielii sau ale ochilor.

Există 5 momente ale zilei în care trebuie să ne spălăm pe mâini:

dimineaţa, înainte şi după masă, după ce am ieşit de la toaletă şi seara. Fiecare proces de spălare a mâinilor ar trebui să dureze cel puţin un minut.

Spălatul pe mâini este una dintre cele mai importante reguli de igienă personală care ne ajută să ne menținem sănătoși.

Mâinile sunt cele mai contaminate membre ale corpului și prin intermediul lor se pot transmite o multitudine de boli, de la infecții respiratorii până la hepatita A, denumită sugestiv și boala mâinilor murdare.

Statisticile arată că, aproape jumatate dintre romani nu se spală pe mâini de fiecare dată când este nevoie. Conform specialiștilor, este recomandat să ne spălăm pe mâini de fiecare dată când părăsim o încăpere pentru a intra în alta, iar fiecare spălare trebuie să dureze în jur de 2-3 minute.

 Nu uita sa te speli pe maini impreuna cu copilul tau astfel el se va obisnuii cu acest obicei atat de important.

Mii de copii mor în fiecare zi, în întreaga lume, din cauza bolilor infecţioase. Este adevărat că mulţi dintre ei nu se pot apăra de maladii din cauza condiţiilor de trai absolut înfiorătoare: în casele lor nu există apă, nici de băut nici pentru igiena personală. Medicii atrag atenţia că până şi în ţările unde apa nu este o problemă, părinţii tot nu îşi educă micuţii să se spele pe mâini. De aici şi până la infectarea cu viruşi, care în unele cazuri sunt mortali, nu mai este decât un pas.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BLUMyY2IoWs]

Angela Insula Ekklesia